Byggeperioden – Fra permafrost til den første røyken i pipa

Kolvereid sentrum den vinteren det skulle graves biorør... Foto: Fotopedia.com

Kolvereid sentrum den vinteren det skulle graves biorør…
Foto: Fotopedia.com

Graving, rørlegging, støping av betongdekke og montering av betongelementer er en fryd hvis bare vinteren hadde vært som i 2012, mild og telefri. Når vi satte i gang med Kolvereid Nærvarme, bestemte selvfølgelig værgudene seg for å vise seg fra sin absolutt kaldeste side. Det var snakk om flere mannsaldre siden sist det hadde vært slik «bærfrost og tæli» og på etterjulsvinteren hvilte Kolvereid sentrum nærmest på et massivt lag av permafrost – i hvertfall var det slik vi følte det. Alle framdriftsplaner måtte justeres, og videre graving og rørlegging måtte utsettes til vi fikk se de første trekkfuglene på vårparten…

Allikevel så formet det seg et bioenergianlegg i Bjørkåsvegen 13 og da pinsa nærmet seg var det med stor spenning vi fyrte opp Heizomaten og testet anlegget for første gang. Og jaggu ble det røyk i pipa: Noen naboer lurte vel på om vi drev med pavevalg og endelig hadde funnet en kandidat, for sjelden hadde vel hvitrøyken (vanndampen) vært tydeligere i Kolvereid. Vi hadde jo vært forberedt på akkurat dette, så vi hadde allerede på forhånd annonsert akkurat dette:

Igangsetting av bioenergianlegg i Kolvereid sentrum.
I forbindelse med igangkjøring av bioenergianlegget på Kolvereid kan det i denne og neste uke bli synlige røykutslipp og, avhengig av lokale vindforhold, bli «bållukt» i perioder.
Dette skjer i forbindelse med at anlegget skal innjusteres mot optimal drift. Røyken består i all hovedsak av vanndamp og er ikke farlig.
Det kan følge flere perioder med slike innjusteringsutslipp utover høsten, men når anlegget er i vanlig drift vil røyk- og luktutslipp være ubetydelige.
Anlegget vil offisielt åpnes under Kolvereid-dagene – informasjon om dette blir kunngjort i avisen nærmere dato for åpning.

BioYN_logo_200px

 

 

Den første røyk i pipa (nesten ikke fotomanipulert).

Den første røyk i pipa
(nesten ikke fotomanipulert).

Tags:

Ingen kommentarer foreløpig.

Legg igjen en kommentar